brandmelder bij ontruimingsoefening zorgt voor opschudding

Rook- en vlamverschijnselen zorgen voor een realistische beleving van ontruimingsoefeningen. Ik maak dan ook graag gebruik van deze technieken tijdens mijn oefeningen.

Dat gaat natuurlijk niet zonder grondige voorbereiding. Desondanks gebeurt er wel eens iets dat niet in het scenario is voorzien.

 

De oefening

Een kort verslag van een recente ontruiming. Er worden tijdens deze ontruiming twee scenario’s geoefend.

Scenario 1

Voor scenario 1 gebruik ik relatief weinig rook omdat de mensen daar aan het werk zijn tijdens het ontstaan van de brand. Na het aanzetten van de rookmachine wordt de brand opgemerkt door de mensen. Zij verlaten de kamer, waarschuwen collega’s en de ontruiming is in gang gezet.

Scenario 2

Na de evaluatie van het eerste scenario zet ik de rookmachine in de ruimte voor scenario 2, de pantry. De mensen nemen hun positie in en ik zet de rookmachine en de silkflame aan. Er is op dat moment niemand in de pantry aanwezig dus het duurt even voor medewerkers in de gaten krijgen dat er iets mis is in de pantry.

brandmelderBrandmelding

Ik krijg een brandmelding binnen op het interne toestel. Deze blijkt uit de pantry te komen. Dat is vreemd aangezien de rookmelders van deze afdeling in test staan tijdens een oefening. Ook word ik gebeld door de beveiliging, welke al contact heeft met de brandweer. Doordat ik de organisatie goed ken, en weet hoe er gehandeld moet worden, is de situatie snel weer onder controle.

Achteraf blijkt dat ik de verkeerde groepen brandmelders heb doorgekregen om in test te zetten. Op het lijstje dat ik heb doorgekregen staan de groepen van de naastgelegen afdeling.

De bonus

Hiermee kregen deelnemers van de oefening wel een extra realistisch beeld. De brandmelding via de – niet uitgeschakelde - brandmelders zorgden ervoor dat BHV’ers werden opgeroepen, welke zich naar de locatie van de vermeende calamiteit spoedden. Een onverwacht bewijs dat het systeem goed blijkt te functioneren.